Tillbaka i vässad tappning

Publicerad i BAUHAUS Skapa nr 4, 2018
Foto: Viktor Flume

Ett möte med staden Nashville och en längtan efter att turnera, inspirerade Eagle-Eye Cherry att skriva låtar igen efter en tids uppehåll. Nya albumet Streets of You släpptes i höstas och är resultatet av ett bländande samarbete med flera kända låtskrivare.

– Det är min bästa platta hittills, säger Eagle-Eye Cherry, som ger sig ut på Europaturné under våren.

En solig lördag våren 1997 är tanken att Eagle-Eye Cherry ska spela fotboll med sina kompisar på Gärdet i Stockholm. Av någon anledning blir han dock kvar i sin etta på söder, där 29-åringen plockar fram sin akustiska gitarr. På kort tid skriver han en låt bestående av fyra ackord och en tidlös text som han förmodar att många kan relatera till. Låten ges namnet Save Tonight och utses snart till den självklara singeln på kommande debutplattan, Desireless. Det som händer sen är en smått ofattbar framgångssaga. Desireless säljer i fyra miljoner exemplar och Save Tonight blir den mest spelade låten i amerikansk radio år 1999. Fram till dags datum har världshiten strömmats drygt 190 miljoner gånger på Spotify.

– Jag har ibland tänkt på hur mitt liv hade sett ut om jag hade spelat fotboll den där dagen eller om telefonen hade ringt medan jag satt hemma med gitarren. Save Tonight är fortfarande en av mina bästa kompisar, den gav mig allt jag hade drömt om, säger Eagle-Eye Cherry.

Men framgångarna hade också en baksida. Under de kommande åren efter Desireless jobbar Eagle-Eye stenhårt, han släpper ytterligare tre plattor, turnerar intensivt över hela världen och medverkar i världens största tv-shower. Till slut blir det för mycket. Under 2004 tar han en välbehövlig paus – som blir betydligt längre än planerat.

– Sakta men säkert började jag bli allt mer anonym och kände ”fan vad skönt”.  Jag älskar nämligen att leva det vanliga vardagslivet också. Ett tag funderade jag på att hitta en mer anonym roll inom musiken, men så småningom började jag sakna turnerandet igen.

Som son till jazztrumpetaren Don Cherry är Eagle-Eye uppväxt med att vara ute på musikturné i familjens inredda Folkabuss. Tillsammans med sin pappa, mamma "Moki" Karlsson och sin storasyster Neneh, fick Eagle-Eye från tidig ålder uppleva spännande äventyr ute i Europa som kontrast till vardagslivet i familjens hus hemma i Skåne.

– Mamma brukade laga mat på stormkök och såg alltid till att skapa hemtrevnad vart vi än kom genom att inreda hotellrummen med sina hemsydda tyger. När jag så småningom började skolan fick jag ta med mig skolböckerna på turnéerna. Skolans rektor tillät resandet eftersom han bedömde att jag och syrran skulle lära oss mer på turnéerna än i skolan. Det var en otroligt häftig tid och jag kände mig alltid trygg vart vi än kom, berättar Eagle-Eye, som fortfarande älskar livet på turné.

Efter att ha släppt album under 2007 respektive 2012 är Eagle-Eye nu tillbaka med plattan Streets of You.

– Inför arbetet med den nya skivan träffade jag låtskrivarvänner här i Sverige och reste till Los Angeles och Nashville för att hitta inspirationen igen. I Nashville mötte jag otroligt duktiga låtskrivare. På kvällarna gick vi ut tillsammans och kollade på lokala band som spelar enbart för nöjes skull. Det gav mig en kick; resan till Nashville tände verkligen min gnista igen.

Väl hemma i Sverige började Eagle-Eye jobba med bland andra Ian Fitchuk, Bonnie Baker, Peter Kvint, Ollie Olson och David Lindgren Zacharias och vände sedan tillbaka till Nashville för att spela in vissa av låtarna i Blackbird Studios. Samarbetet med olika låtskrivare har burit frukt på flera plan.

– Först och främst är Streets of You min bästa platta hittills, låtarna är bra från början till slut och ljudbilden är otroligt skön. Att skriva tillsammans med andra gör även att det kan hända helt nya grejer melodimässigt och dessutom lär man sig väldigt mycket om sig själv och sin egen skaparprocess.

Ett av spåren som Eagle-Eye håller högt på nya plattan är Come What May, låten som spelas i BAUHAUS tv-reklam där Eagle-Eye och Peter Stormare bygger en musikstudio tillsammans.

– Att få hänga med Peter Stormare en hel dag under inspelningarna var lite av en dröm eftersom jag har varit ett fan av honom i många år.

Eagle-Eye är för övrigt en återkommande kund hos BAUHAUS då han äger två hus utöver femrummaren på söder i Stockholm. Det ena huset är den gamla renoverade 1800-talsskolan i Skåne, i vilken Eagle-Eye bodde med sin familj som barn. Det andra är ett påbyggt fritidshus på Ingarö.

– Vi har köpt virke, verktyg och maskiner på BAUHAUS. När det gäller renoveringar och snickeriarbeten brukar vi oftast anlita snickare. Däremot är jag väldigt förtjust i trädgårdsarbete, allra helst röjer jag med motorsågen.

Den här säsongen kan det dock bli någon annan som får ta över röjandet med motorsågen. Eagle-Eye ger sig nämligen ut på Europaturné i april och kommer att gästa flera festivaler under sommaren. Där kan det i och för sig bli ett jäkla röjande också, fast i en helt annan form.

Eagle-Eye Cherry

Ålder: 50 år
Familj: Sambon Sofia, dottern Daisy och hamstern Maja.
Bor: I en femrummare på söder i Stockholm, för övrigt lägenheten intill ettan där Eagle-Eye bodde tidigare.
Bakgrund: Startade en barnteatergrupp med bland andra Shanti Roney i tidiga år, flyttade sedan med familjen till New York där Eagle-Eye bland annat gick på ”Fame-skolan” School of Performing Arts. Sysslade med både skådespeleri och musik under några år tills Eagle-Eye flyttade tillbaka till Sverige, hittade rätt inom musiken och släppte debutskivan Desireless. Nya skivan Streets of You är den sjunde i ordningen.
Aktuell: Med skivan Streets of You och kommande Europaturné. Nominerad till Årets singer-songwriter på Grammis 2019. Ses i rutan i BAUHAUS nya tv-reklam och på vita duken som skådespelare i filmkomedin Lyckligare kan ingen vara.
Favoritspår på nya skivan: Många, men Remember to Breath är riktigt bra.
Förebilder inom musiken: Pappa Don Cherry, Neil Young, Bob Dylan och Tom Petty.
Stort fritidsintresse: Fotboll. Har tidigare spelat i division 7-laget BK Höjden och tränar nu tillsammans med ett kompisgäng. Följer gärna Hammarbys matcher från läktarplats och Arsenal från tv-soffan.
Dold talang: Har på senare år blivit riktigt grym på matlagning, särskilt grytor av olika slag.