Sveriges snabbaste sprinthund

Publicerad i Härliga Hund (2014)
Foto: Gustav Lindh

Han har muskler av stål och en explosivitet av Guds nåde. Men krutpaketet Wyatt Earp trivs ändå bäst i odetonerad form, helst i soffan tillsammas med matte Eva Jacobson. Vi har träffat den framgångsrika duon som knep årets SM-guld i sprint – i tävlingsdebuten.

Det är inte många som hänger med när greyhounden Wyatt Earp lägger benen på ryggen. För att ha en chans bör man nämligen kunna pinna på i 70 km/h. Och just det, en liten detalj till: maxhastigheten bör uppnås efter sex steg från stillastående start. Av jordens landvarelser är det bara geoparden som accelererar snabbare.

– Greyhounds är extremt explosiva hundar, och av den anledningen är det väldigt viktigt att man är varsam med dem, berättar Eva Jacobsson.

Vi befinner oss hos Alpha Ohm i Norrköping; ett friskvårdscenter för hundar dit Eva åker med Wyatt Earp och hans bror Billy ungefär två dagar i veckan. Här kontrolleras hundarnas hälsotillstånd och de får träna upp sin styrka, rörlighet och koordination. Tack vare träningen blir hundarna bättre och snabbare löpare. Men det primära syftet är att förebygga skador.

– Hundar fungerar på samma sätt som människor i det avseendet att ju bättre vi sköter om våra kroppar, desto mindre blir skaderisken, förklarar Cecilia Hahne på Alpha Ohm.

Dagens träningspass utgörs av så kallad ”Water walking” – en träningsform där hunden går på ett rullband under vatten. Wyatt Earp får kliva in i en liten box, vilken fylls med vatten upp till knälederna. Därefter sätter Cecilia varsamt igång rullbandet och färden ”framåt” börjar. Trots att tempot är relativt lågt, får Wyatt Earp anstränga sig rejält för att hänga med. Andhämtningen tilltar och vattnet skvätter upp på boxens glasväggar när hunden kämpar mot vattenmotståndet.

– Tack vare vattnets bärande egenskaper, minskar belastningen på lederna samtidigt som motståndet att förflytta sig framåt ökar. Dessutom måste hunden anstränga musklerna likvärdigt i alla ben, eftersom den annars skulle förlora balansen i vattnet, förklarar Cecilia.

Efter en kvarts vattenträning med varierad intensitet, följer en stunds stretchning. Med hjälp av stretchningen bibehåller hunden sin rörlighet i musklerna och tillåts därigenom obehindrat ta ut löpsteget i sin fulla längd. Passet avslutas med att Wyatt Earp får ligga en stund på en vibrationsplatta, vilken ökar blodgenomströmningen och minskar den muskulära spänningen. Därefter är det dags för lunch, vilken intas hemma hos Eva.

– Såja, nu får ni lugna ner er lite, det är faktiskt Billy och Wyatt Earp som ska ha mat först!

Eva är på väg in i köket med en skål hundmat i vardera handen. Framför henne trängs sju uppspelta greyhounds som aldrig verkar ha sett mat förut. Det är Evas hundar, alla sju. Här finns bland annat 11-åriga Ronja som är mormor till Wyatt Earp.  Äldst av alla är Pepsi; hon har funnits vid Evas sida i 12 år och är den hund som Eva tävlingsdebuterade med.

– Pepsi sprang sin första tävling år 2003 och sedan dess har jag hållit på med hundkapplöpning, berättar Eva medan Billy och Wyatt Earp smaskar i sig maten.

Under sina tio år på tävlingsbanorna har Eva aldrig tidigare tränat en hund med större kapacitet än Wyatt Earp. På SM i Skellefteå i somras sprang tvååringen sina första lopp någonsin. Han avancerade oväntat till finalen, där han tidigt skaffade sig en lucka och vann med god marginal till loppets tvåa. Prestationen är anmärkningsvärd av två skäl. För det första brukar hundarna behöva ha erfarenhet av cirka tio tävlingar för att prestera på topp, och för det andra är de vanligtvis som snabbast först när de nått en ålder av tre-fyra år. Eva berättar att Wyatt Earps framgångar både beror på hans optimala kroppstyp och på att hon själv blivit bättre på att få ut det bästa ur sina hundar.

– Jag har insett vikten av en ordentlig uppvärmning och att hålla hunden mentalt lugn ända till minuterna innan start. Därigenom sparar hunden all sin energi tills det är skarpt läge, förklarar Eva.

– Sen är det oerhört viktigt att man förebygger skador med ett skonsamt och genomtänkt träningsupplägg. När hundarna får vara friska tillåts de springa många lopp och får således viktig tävlingserfarenhet. Med ökad tävlingserfarenhet blir de snabbare ut ur buren i starten, de hittar lättare rätt spår i kurvorna och deras vinnarunger ökar, fortsätter Eva.

Till skillnad mot vad man kanske kan tro, behöver inte greyhounds tränas särskilt hårt. Wyatt Earp kör ett par korta pass ”Water walking” per vecka, vilka kompletteras med dagliga promenader i raskt tempo, fri löpning i skogen ibland, samt något ”handsläpp” då och då – en träningsform där föraren släpper iväg hunden på kortare ruscher för att träna upp accelerationsförmågan. Övrig tid spenderar Wyatt Earp i sin hundkorg eller tillsammans med matte i soffan.

– Greyhounds bygger muskler i vila och de brukar lite skämtsamt kallas för ”världens snabbaste soffpotatis” berättar Eva och nickar menande åt Wyatt Earp som nu ligger i sin korg och ser sömndrucken ut efter skrovmålet.

– Precis som med alla hundraser har de givetvis ett visst behov av motion, men bara de får röra på sig är de helt underbara sällskapshundar – lugna, snälla och väldigt sällskapliga, berömmer Eva.

Eftersom Eva bor på landet har hon fina möjligheter att låta sina hundar springa fritt i skog och mark, något Billy och Wyatt Earp fått göra ända sedan de var valpar. Deras lek i den kuperade terrängen har med all säkerhet tränat upp deras koordinations- och accelerationsförmåga.

– Ibland när de busar med varandra går det så fort över stock och sten att jag bara står och håller händerna för ögonen, berättar Eva med glimten i ögat.

Det lär dock finnas all anledning för Eva att ta bort händerna från ögonen när Wyatt Earp springer på bana framöver. Som svensk mästare i tävlingsdebuten och med flera år kvar att utvecklas, ser framtiden onekligen ljus ut. Framgångssagan om Sveriges snabbaste soffpotatis har troligen bara börjat.

Wyatt Earp

Ålder: 2 år
Vikt: 32,7 kg
Aktuell: 2013 års svenske mästare i sprint (295 meter)
Namnet Wyatt Earp: Kommer från en sheriff i vilda västern som drog sin revolver snabbare än någon annan.
Rasen greyhound: Finns i två varianter – en för utställning och en för kapplöpning. Speciellt för greyhounds är att de jagar med hjälp av synen och inte med luktsinnet.
Äter helst: Allt! Går inte på någon särskild diet utan äter vanligt torrfoder. Men om Wyatt Earp får välja, tuggar han gärna i sig grönsaker och ostbågar.
Trivs bäst: I mattes närhet (han är väldigt ”mattig”)
Bästa träningsform: Springa lös i skogen och busa med brorsan Billy
Acceleration: 0-70 km/h på sex steg
Personbästa: Springer 295 meter på 16,90 sekunder
Kuriosa: Världsrekordhållaren på 100 meter - Usain Bolt - skulle få pisk med drygt fyra sekunders marginal om han mötte Wyatt Earp i ett 100-meterslopp. Hunden skulle alltså korsa mållinjen när Usain Bolt hade kommit lite mer än halvvägs.