Resande i sunt bondförnuft

Publicerad i Inspira Magazine – En del av upplevelsen (2019)

Han är fiskarsonen från Öckerö som lämnade ett välbetalt arbete i näringslivets toppskikt för att hjälpa och inspirera andra. Idag coachar han de främsta ledarna och är en av Nordens mest anlitade föreläsare. Ändå menar Christer Olsson att han bara förmedlar självklarheter.

– Allt det jag pratar om vet alla redan, det är ett resande i sunt bondförnuft, säger han.

1980-tal i Göteborg. Som ung förhandlingsdirektör i koncernledningen på ett investmentbolag har Christer Olsson nått karriärtoppen. Den perfekt sittande Armanikostymen, de välputsade Bruno Magli-skorna och den närmast drömlika lönen sänder signaler om en fröjdefull framgångssaga. Men Christer Olsson går ändå omkring med en gnagande känsla av att vara en bluff. Därför ägnar han mycket tid åt studier, i övertygelsen om att mer kunskap ska skydda honom från att bli ”avslöjad”. Det är dock inte en kurs till eller en bok till som blir lösningen, utan ett uppriktigt samtal. Christers dåvarande mentor påpekar nämligen att han borde gå till en psykolog istället för att plugga. När adepten snabbt replikerar med ”Det är inget fel på mig”, säger mentorn något som kommer att förändra Christers liv.

– Min mentor sa så här till mig: ”Det är helt riktigt att det inte är något fel på dig, men det begriper inte du. Just därför behöver du träffa en psykolog.” Under psykologsamtalen började jag förstå hur min barndom hade påverkat mig och hur drivkrafter som kompensation och revanschism hade tagit mig till min dåvarande position. Den insikten gjorde att jag blev oerhört fascinerad av psykologi och började förkovra mig i ämnet, berättar Christer.

Mentorer med nyckelroller
När Christer bara var fyra år förlorade han sin mamma i cancer och elva år senare gick hans pappa ur tiden i samma sjukdom. Trots det oerhört sorgsamma i föräldrarnas tidiga bortgång, anser Christer att han på det hela taget har haft en lycklig uppväxt. Genom livet har han haft olika mentorer; lite äldre personer med ”facit på livet” som han själv säger.

– Min första mentor var morbror Peo, den andre var Arne Hansson på Volvo där jag började arbeta efter nionde klass för att kunna försörja mina yngre bröder. Arne tipsade om att gå med i facket och vara en ”krånglig jäkel” där, så att de skulle köpa över mig till arbetsledarsidan och ge mig arbetsledningsutbildning och ingenjörsutbildning. Jag gjorde som han sa och utbildningarna blev starten på min karriärresa, säger Christer och fortsätter:

– Självklart önskar jag att jag hade fått dela livet med mina föräldrar, men deras bortgång har också gett mig värdefulla färdigheter. När mamma dog fick jag vara hemma hos farmor och farfar på dagarna eftersom pappa försörjde sig ute på havet som fiskare. Grannarna och alla runt omkring brydde sig verkligen om mig. Det gjorde att jag fick en grundtillit till människor och blev intuitivt duktig på att veta hur jag kunde få kärlek och mat hos andra vuxna än mina föräldrar. Under de åren utvecklade jag en enorm sensibilitet, förklarar Christer.

Föreläser på gehör
Det var just sensibiliteten som i vuxen ålder skulle göra Christer till en mycket skicklig förhandlare och sedermera även visa vägen in i de ansedda bolagen och upp på de stora föreläsningsscenerna. Christer förlitar sig nämligen alltid på sitt gehör när han coachar och föreläser; han känner in mottagarna för att kunna ge dem vad just de behöver. Eller som han själv uttrycker det: först förstå, sen göra sig förstådd. Manus och PowerPoints finns aldrig med när Christer möter sin publik och han menar att han föreläser tillsammans med åhörarna, inte för dem. Men hur kommer det sig då att den 30-årige Christer lämnade näringslivets topp för att inspirera och hjälpa andra?

– Jag blev intervjuad i en affärstidning och berättade om bluffsyndromet, den där känslan av att känna sig som en liten ”fiskarpojk” från Öckerö som inte kan så mycket som alla tror. Efter att den artikeln publicerades blev jag kontaktad av vice vd:ar och ekonomichefer som sa att de kände likadant. De frågade om jag kunde besöka deras företag och berätta mer eftersom de hade på känn att fler inom företaget bar på samma känsla. Plötsligt fick jag betyda något helt annat för människor än vad jag hade gjort tidigare. Det gav mig en sådan otrolig tillfredsställelse att jag ville börja jobba med att leda och inspirera andra, förklarar Christer.

Prövande, lärande och levande
Så småningom skulle det visa sig att ”fiskarpojken” hade en lysande förmåga att förenkla komplexa saker på ett sätt som inspirerar och manar till både eftertanke och handling. Idag är Christer en av Nordens mest anlitade föreläsare som även coachar ledare och ledningsgrupper. Oavsett vilka mottagarna är har han några käpphästar som han ofta återkommer till. En av dem är att allt som inte utvecklas kommer att avvecklas.

– Att bara behålla ger ingen energi. Därför är det så viktigt att hela tiden fortsätta utvecklas. Här är det väldigt viktigt att vara medveten om att det inte finns något ”rätt” sätt. Du måste hitta ditt sätt. Vägen dit är att vilja; att vara en prövande, lärande och levande människa. Det handlar ofta om att göra lite mer eller lite mindre av det du redan gör - inte sluta eller börja med något. Einstein menade att den som gör samma sak varje dag och förväntar sig ett nytt resultat är definitionen av en idiot. Det ligger mycket i det, menar Christer.

Kunskapsinsikt ger trygghet
Ett annat viktigt budskap är ”Du vet mer än du vet att du vet”. Christer träffar nämligen många som bär på en känsla av otillräcklighet, i en tid då färre personer ska göra mer på kortare tid än någonsin tidigare, dessutom till högre kvalitet och till lägre kostnad. Känslan av otillräcklighet tolkar många, helt felaktigt, som brist på kunskap.

– Alla människor har massor av omedvetna kunskaper; den verkliga förmågan är alltid större än den upplevda. Stress skapas när det uppstår obalans mellan upplevda krav och upplevd förmåga. När du blir medveten om hur mycket kunskap som egentligen finns inom dig, får du en större tilltro till din egen förmåga vilket skänker en oerhörd trygghet. Den nyvunna insikten gör att många kan gå från att veta till att faktiskt göra.

Livet som tillsammansprojekt
Det kanske mest aktuella budskapet är det Christer kallar för tillsammansprojektet, ett betydligt mer socialt hållbart sätt att leva och verka än många tenderar att göra idag. Enligt Christers sätt att se är det helt fel att vi idag uppfostrar ungdomar till att bli starka, självständiga individer.

– Vi måste hitta tillbaka till urkraften i livet som tillsammansprojekt, som vi är programmerade för. När vi levde i flock fungerade det så att du gör det som du är bra på, medan andra gör det som de är bra på. När alla bidrar med sina olika kompetenser blir flocken stark och du känner dig behövd, det är hela idén med att vara människa. Vi borde lära och inspireras mer av varandra och fråga oss hur vi kan jobba tillsammans.

Ett ypperligt exempel på ett tillsammansprojekt är att Christer, som har dyslexi, har lyckats ge ut tre böcker. Samarbetet med copywritern Fredrik Jerlov gjorde det möjligt.

– Fredrik sammanfattar mina budskap och skapar kärnfulla texter på en liten yta. Inför den första boken hade jag skrivit ett utkast på 48 sidor, det blev åtta sidor i boken efter att Fredrik hade bearbetat texten, säger Christer och skrattar.

– Samarbetet med Fredrik visar tydligt hur vi kan dra nytta av varandras färdigheter. Du behöver inte vara bra på allt, bli istället riktigt bra på din grej. Det som du är mindre bra på finns det andra som kan göra.

3 vardagstips från Christer

Omfamna din rädsla
Att vara modig är inte samma sak som att inte vara rädd. Att vara modig är att vara rädd, men ändå göra det som känns skrämmande. Välj att vara modig och våga utmana dig själv. Du kan och vet så mycket mer än du anar, men du kommer aldrig att få reda på det förrän du prövar.

Välj att vilja
Ansträng dig i relationer. Ensam är inte stark, ensam är död. Välj att vilja samarbeta och du kommer att upptäcka urkraften i livet som tillsammansprojekt.

”4 x 2 minuter”
En övning som går ut på att under två minuter, fyra gånger per dag, välja att tänka positivt. Dessa tillfällen är när du vaknar, kommer till jobbet, kommer hem från jobbet och strax innan du somnar. Att på detta sätt medvetet välja att fokusera på det du har att vara tacksam för i varje kontext, kommer garanterat göra skillnad.

Christer Olsson

Ålder: ”61 år, och väldigt glad för det. Alternativet tilltalar mig inte ett dugg”.
Bor: I sin farmor och farfars gamla hus på Öckerö i Göteborgs norra skärgård.
Familj: Hustrun Carina, tre vuxna söner och två barnbarn.
Gör: Föreläsare och coach samt författare till böckerna ”Vart är du på väg - Och vill du dit?”, ”Du läcker vad du tänker” och ”Du lever så länge du lär”. Ägare till Christer Olsson Group, Kandidata, Act to Perform och en av grundarna till Awesome Group.
Inspirakoppling: Föreläste för Inspiras chefer och administratörer år 2016, vilket lade grunden till Inspiras fortsatta arbete med ledarskap och utveckling med det prövande, lärande och levande synsättet som ledstjärna.
Dold talang: Att göra absolut ingenting med gott samvete.
Drömmer om: Föreläsa inför ett fullsatt Globen.