Höga berg och djupa hav

Publicerad i Inspira Magazine – En del av upplevelsen (2017)

Hon har bestigit den högsta bergstoppen i varje världsdel och har slagit världsrekord i fridykning – med ett dyk ned till 126 meter. Möt Annelie Pompe, en urstark äventyrare som hämtar sin kraft i naturen.

Mount Everest, 20 maj år 2011. Temperaturen ligger på drygt 40 minusgrader, vinden pinar och Annelie Pompes stegjärn knakar i snön. Efter 45 dagars klättring återstår nu endast några meter till toppen. Men uppe på drygt 8 800 meters höjd är luften så syrefattig att varje litet steg känns som ett dagsverke. Och minsta förflyttning kräver fullt fokus. Teamet klättrar förvisso längs fasta rep, men ett snedsteg kan resultera i ett långt fall och en tidsödande räddningsaktion. Tar syrgasen slut i ett sådant läge är det kört.

Att äventyret kan sluta på helt fel sätt har Annelie redan bevittnat. På vägen upp låg en man i dunkläder fastfrusen i fosterställning. Synen av den ihjälfrusna bergsklättraren, långt ifrån den enda på Mount Everest, berörde Annelie på djupet. Det krävdes att hon stålsatte sig för att orka kämpa vidare.

Att alla ansträngningar har varit mödan värd står bortom allt tvivel när hon till slut står på toppen. Nedanför sig har hon hela världen, som kröker sig i kanterna från det extrema perspektivet. Glädjetårarna fryser till is nästan i samma stund som de sipprar fram ur ögonen. Nu väntar några snabba fotograferingar och sedan fullt fokus igen. Fyra av fem olyckor sker nämligen på vägen ner - och en lyckosam nedstigning förutsätter att koncentrationsförmågan är hundraprocentig. Med hjälp av rätt mindset, respekt inför uppgiften och ett proffsigt team tar hon sig slutligen ned i säkerhet.

– Att bestiga Mount Everest var en dröm jag hade haft i 20 år. Att ro det projektet i hamn var belöningen för fyra års förberedelser och två månaders utförande. Det är det tuffaste jag någonsin har utsatt mig för och samtidigt det mest underbara, berättar Annelie, som besteg Mount Everest från nordsidan tillsammans med sitt team.

Som hängiven bergsklättrare har Annelie Pompe bestigit The Seven Summits, alltså den högsta bergstoppen i var och en av de sju världsdelarna. Annelie är även mycket duktig i fridykning, sporten där utövarna ska dyka så djupt som möjligt på ett enda andetag och utan lufttuber. Under 2010 slog Annelie världsrekord då hon dök ned till 126 meters djup. Det dyket krävde att hon höll andan i 3 minuter och 30 sekunder. Bergsklättring och fridykning spretar åt varsitt håll, otroligt högt och extremt djupt, vilket är också är titeln på en av hennes böcker. Ändå har de två sporterna mycket gemensamt, menar Annelie. Att äventyr skulle vara något farligt - och därmed respektlöst mot livet - håller hon inte alls med om.

– Livet är otroligt kort och därför vill jag passa på att leva det fullt ut. Den stora behållningen med att vara ute på äventyr, oavsett om det är ovanför eller under ytan, är att få uppleva naturen, tystnaden och känslan av frihet. Jag gillar även att aktiviteterna kräver att jag är fullständigt fokuserad. Det ger en känsla av ”flow” och jag känner mig levande i stunden, säger hon.

För att klara av de extrema förhållandena under äventyren, ligger Annelie i hårdträning varje dag, året runt.

– Min fysik tränar jag dagligen. Grunden utgörs av yoga, löpning och styrketräning. Därutöver lägger jag in kajakpaddling, klättring, fridykning, surfing och skidåkning när det passar mitt schema. Mental träning får jag via yoga och meditation, säger hon.

De gånger Annelie känner sig stressad eller nedstämd återvänder hon till naturen. Att ge sig ner under ytan eller in bland träden lugnar och läker, varje gång. Vistelsen i det fria gör att kraften kommer tillbaka. Tacksamheten inför naturen och vördnaden om planeten har skapat ett brinnande engagemang i miljöfrågor.

– Jag är ambassadör för Världsnaturfonden, The Perfect World Foundation och Håll Sverige Rent. Min ambition är att inspirera massor av människor så att vi tillsammans kan hindra vidare miljöförstöring och rädda det vi kan av planeten. På det personliga planet försöker jag leva som jag lär. Jag färdas nästan aldrig i bil, köper inga onödiga saker och bor på en husbåt där jag i princip är självförsörjande, berättar Annelie.

Härnäst väntar en vinter fylld av olika expeditioner världen över, där Annelie kommer att hålla i fridykningskurser, yogaretreats och guida bergsturer. Under vår och höst kliver hon upp på en hel del scener runtom i Sverige som föreläsare. Sommaren spenderas hemma på västkusten, där hon gärna beger sig ner under ytan. Faktum är att när Annelie listar de tre bästa äventyrsupplevelserna, hämtar hon en av dem från just västkusten.

– Jag fridök med sälar där en gång, det var helt magiskt. Jag bara älskar dessa söta djur! Mitt möte med en hammarhaj på Bahamas var också otroligt fascinerande. Att se in i dessa urgamla, kloka ögon som tittar nyfiket på en är verkligen extraordinärt. Och så måste jag nämna utsikten från Mount Everests topp förstås. Att se ut över hela Himalaya från världens högsta punkt var hänförande, förklarar hon.

Annelie menar att det är glädje och entusiasm som visar vägen i hennes liv. Ett av favoritcitaten är: “Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing you will be successful.” Jo tack. Om det är någon som är ett levande bevis på en sådan framgångssaga är det just Annelie Pompe. Med glädje och kärlek som vägvisare har hon tagit sig otroligt högt och extremt djupt.

Annelie Pompes 3 bästa hälsotips

  1. Tro inte på allt du tänker
    Tankarna har otroligt mycket kraft. Det är bra att observera vad du tänker - utan att ge dig in i ”resonemang”. Att behärska den tekniken är första steget till att bli mentalt starkare.
  2. Hitta en fysisk aktivitet du gillar
    När din kropp mår bra kommer du och din omgivning också att må bättre. Det är enkelt. Du måste ta hand om din kropp för att må bra, det gäller såväl träning som kost och sömn.
  3. Utmana dig själv
    Pröva nya aktiviteter, läs nya böcker, lyssna på en podcast som du aldrig har hört förut eller gå ut i naturen utan att ha ett mål. Att göra nya saker gör att du tänker nya tankar och breddar dina erfarenheter.

Annelie Pompe

Gör: Fridykare, bergsklättrare, föreläsare, författare, fotograf, yogaguide och bergsguide.
Bor: I husbåt på västkusten.
Favoritbok: Lejonagendan av Cecilia Duberg.
Äter helst: Veganskt.
Senast jag skrattade högt var: När jag råkade skriva ”kålfokusering” istället för ”målfokusering” häromdagen.
Min största förebild: Chhiring Dorje Sherpa, sherpan som har bestigit Mount Everest hela 14 gånger varav en av dessa tillsammans med mig. Sedan dess är han en vän för livet.
Okänd talang: Bakar väldigt goda bullar.