8

Träning på öppet hav

(Tisdag 6 maj, 2014)

Torsdag den 1 maj ratade Jocke Tollin, David Stenung, Filip Malmqvist och jag första maj-tåg och dylikt och satte av mot kusten. Med kajaker, tält, mat och några bärs i packningen var planen att spendera tors – sön i skärgården. Vi utgick ifrån Tyrislöt och lämnade fastlandet strax efter lunch. Första stoppet gjorde vi vid Kupa Klint där vi tryckte i oss lite café samt en och annan Ballerinakaka.

Jocke briljerade med kok-kaffe dagen till ära.

Efter en stärkande fika styrde vi kosan mot Skogsbrinkskär där vi trots rejäl blåst hittade en klippa med lä och kvällssol. Grillkött, potatissallad och öl satt som en smäck liksom brasan där vi satt och ljög tills mörkret vällde in över ön.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jocke och Malmqvist avnjuter finmiddag i världens bästa skärgård.

Dagen summeras till tonerna av Malmqvists fantastiska spellista.

Torsdagens paddling på cirka 10 km, från Tyrislöt till Skogsbrinkskär. Loggat av Suunto Ambit2 S.

På fredagen vaknade vi av att solen formligen stekte mot tältduken. I härlig sommarvärme käkade vi frukost och gjorde oss redo att möta upp Mattias Fyrsten med kajakerna. Planen var att tillsammans paddla ut mot öppet hav. Vi tog sikte på en fyr 8 kilometer från yttersta ö, där det enligt uppgift skulle finnas ett sälreservat.

David var inte jättestressad på morgonkvisten.

Mellanmål och kontroll av utrustning på en av de sista öarna innan vi tog sikte på havshorisonten.

Fullständig stiltje rådde på havet inledningsvis.

Och efter några kilometer tittade den första SÄLEN nyfiket upp på ytan. Vi höll oss annars en kilometer ifrån fyren för att inte störa de vilda djuren.

Vi testade att sätta ihop kajakerna och käka lunch i dem, något vi lär göra när vi ska paddla till Finland. På menyn för dagen stod frystorkad mat, som tillagas med kokande vatten  som hälls i matpåsen. Notera Fyrstens kajak i mitten – gjord i trä och helt och hållet byggd av honom själv. Respekt!

Dagen bjöd på omkring 30 kilometers paddling i stekande sol och vi var rätt sega när vi tillslut nådde norra Missjö där vi slog läger för natten.

David och Jocke softar vid brasan efter en dags hårt slit.

David höll hov in på småtimmarna under fredagen och sov därmed som ett barn på lördagsmorgonen. Enkel logik.

Efter frukosten paddlade vi in mot Tyrislöt och S:t Anna Skärgårds Kajakuthyrning där vi skulle hjälpa Gunvor Larsson att guida ett tjejgäng som hyrt kajaker. Vi styrde åter kosan mot norra Missjö där tjejerna fikade och vi tog ner våra tält. Vissa tränade även på ”eskimåsvängen” med blandat resultat :)

Rast på norra Missjö.

Efter att vi guidat tjejerna en sväng i omgivningarna paddlade vi tillbaka med dem till Tyrislöt och sedan vidare mot Håskö där en vedeldad bastu väntade på oss. Efter havs- och bastubad om vartannat käkade vi middag och slog upp tälten på en frodig gräsyta på ön intill, Lisselön. Där vaknade vi sedan upp av fågelkvitter och solsken på söndagsmorgonen.

Prima frukostmiljö på söndagsmorgonen.

Efter att vi käkat frukost rev vi tälten och satte åter av mot Tyrislöt för att därifrån åka hemåt. Helgen bjöd på tre mysiga nätter i tält samt omkring 60 kilometers paddling varav stora delar på öppet hav. Underbart att få vistas utomhus i tre dygn och ett perfekt träningsläger inför Finlandsäventyret!